Když jsem před pár lety přidala na blog recept na Pistáciové stromečky, okamžitě jste si ho oblíbili. A musím říct, že i u nás doma se od té doby pečou pravidelně každý rok. Jenomže nebyla bych to já, abych se je nesnažila nějak vylepšit 🙂 A teď nemám na mysli jen vzhled, ale především chuť. Protože ta je pro mě vždy na prvním místě a vychází z kvalitních surovin.
A jak moc jsem tedy tohle cukroví změnila? Celkem zásadně 🙂 V původním receptu jsem použila jako náplň sněhový máslový krém ochucený pistáciovou pastou. Kdysi jsem používala pasty ochucovací, dnes už vím, že ty 100%, jsou prostě někde jinde. Ať už jde o chuť, ale především o složení. No a místo másla jsem udělala ganache z bílé čokolády.
Zelenkavá pistáciová poleva na stromečcích vypadá velmi efektně a musím říct, že přestože se jedná o tukovou polevu, chuťově mi přišla vždy velmi příjemná. Přesto jsem do tohoto updatu použila polevu z belgické čokolády, kterou stačí naředit jen lehce kakaovým máslem a na ozdobu přidala sekané pistácie.
Poslední změna se týká samotného těsta, do kterého jsem místo vlašských ořechů dala pistácie. Je to přeci pistáciové cukroví 🙂 Takže teď je pistáciemi opravdu nabité, protože jsou úplně všude 🙂 Chuť je výrazně pistáciová a to tady přeci jde.
Všechny suroviny na cukroví, tedy pistáciovou pastu, bílou čokoládu, mleté i sekané pistácie, ale také kakaové máslo či mouku, koupíte např. na Diana svět oříšků 🙂
Pistáciové cukroví (ca. 50 ks)
Pistáciové těsto:
- 145 g hladké mouky
- 80 g mletých pistácií
- 60 g moučkového cukru
- 110 g másla
- 1 žloutek
Ze všech surovin vypracujte těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.
Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na tenký plát a vykrajujte libovolné tvary. Klaďte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) cca. 8-10 minut.
Pistáciový krém:
- 180 g bílé čokolády Callebaut Velvet
- 125 g smetany ke šlehání 33%
- 60-70 g pistáciové pasty (másla) 100%
- 20 g másla pokojové teploty
Čokoládu rozpusťte a zalijte teplou smetanou. Promíchejte, přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Na závěr vmixujte máslo. Krém dejte do misky, zakryjte folií (položte ji přímo na krém) a nechte několik hodin v chladu odležet.
Před plněním krém stěrkou promíchejte, přendejte do sáčku s řezanou špičkou a cukroví naplňte. Dejte do lednice ztuhnout.
TIP – Pokud máte rádi menší kousky cukroví jako na fotografiích, zkuste vykrajovátka Tescoma s vánočními motivy.
Čokoládová poleva:
- 100-150 g bílé čokolády Callebaut Velvet
- 1-2 lžičky kakaového másla nebo kokosového oleje
- sekané pistácie
Čokoládu rozpusťte, přidejte kakaové máslo a vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout. Jednotlivé kousky cukroví máčejte v polevě a ještě před zatuhnutím posypte sekanými pistáciemi.
Skladujte v uzavřené dóze v chladu a nechte rozležet.
TIP – cukroví plňte a zdobte polevou až těsně před svátky a udržujte v chladu, aby vydrželo čerstvé 🙂
89 Komentáře
Petra
30. 11. 2021 v 13:07Dobrý den, úplně jste mi kápla do noty ☺️ Chystala jsem se na původní recept, ale pořad to nebylo ono, ze stejných důvodu, jak píšete. Řekla bych, ze je teď ideálně “vytuněný” 😄
Děkuji, Petra
Míša Landová
30. 11. 2021 v 14:46Děkuji 🙂 věřím, že Vám bude chutnat 🙂
petra
30. 11. 2021 v 17:12Pěkný den, Míšo, mockrát děkujeme za další úžasný recept, mohu se zeptat, jak dlouho dopředu se může toto cukroví péct díky náplně..? moc děkuji Petra
Míša Landová
30. 11. 2021 v 17:22Upéct si můžete 2-3 týdny předem, ale doporučuji plnit až těsně před svátky, právě kvůli náplni.
Hanka
30. 11. 2021 v 18:16Máte to moc krásné. Koupila jsem si ale už suroviny na stromečky, tak u nich zůstanu, ale do těsta dám místo ořechů pistácie.
Nooo možná mi to stejně nedá 🙂
Míša Landová
30. 11. 2021 v 18:43Myslím, že oba recepty se dají krásně zkombinovat 🙂
Markéta
29. 10. 2022 v 8:04Určitě ano, dělávám těsto s pistáciemi, k tomu máslový krém s domácí pistáciovou pastou a nahoru dávám bílou čokoládu, kterou si trošku obarvím zelenou gelovou barvou. Posypu pistáciemi a je to dokonalé. Moc děkuji za úžasný recept ♥️
Míša Landová
29. 10. 2022 v 17:15Skvělé 🙂
Marie
19. 12. 2023 v 19:02Dobry den, Miso, 🙏 mne to vubec nedrzi pohromade to testo, proste nejde rozvalet, jakoby se uplne rozsype. Stalo se to jeste nekomu? Cim to muze byt?
Míša Landová
19. 12. 2023 v 20:57Máte dobře navážené suroviny? Pistácie mleté nikoliv mixované? Odleželé a studené těsto?
Pavlína
20. 12. 2023 v 23:50Měla jsem ten samý problém, těsto se drolilo a sypalo. Nakonec jsem ho zpracovala tak, že jsem vždycky ty drobky naplácala do hromádky, opatrně rozválela, vykrájela a opatrně podebrala obracečkou a přenesla na plech. Byl to boj, ale po upečení už drží a chuťově je také super. Teď se těším na náplň.
Zuzana
30. 11. 2021 v 19:53Dobrý den,
moc prosím o radu, myslíte, že by se dalo nahradit kakaové máslo třeba kokosovým olejem? Nebo jakou byste případně doporučila náhradu? Moc vám děkuji a přeji krásné svátky!
Míša Landová
30. 11. 2021 v 20:19Ano, určitě můžete, už jsem to doplnila jako alternativu do receptu 🙂
Zuzana
30. 11. 2021 v 20:24Moc děkuji za odpověď, už se na ně těším!
Jana
30. 11. 2021 v 21:41Znamenité, už jsem vyzkoušela loni, když jste tento recept uvedla v pořadu Sama doma….a letos tomu nebude jinak. Vaše pistáciové cukroví ( a nejen to) má přední místo na mém seznamu 😉
Míša Landová
1. 12. 2021 v 12:41Tak to mě velmi těší, díky 🙂
iveta
1. 12. 2021 v 9:32Dobrý den, moc prosím o radu. Cukroví krémem plním vždy dva dny před Vánocemi a vydrží až do Silvestra v chladu. Používala jsem vždy do cukroví jen pudinkovo-máslový krém a mám vyzkoušené, že ten týden vydrží. Raději mám ale tyto smetanové krémy, jen mě nikdy nenapadlo použít je do cukroví. Vydrží prosím taky ten týden v chladu? A ještě otázka, před plněním krém jen promíchat nebo myslíte vyšlehat?
Míša Landová
1. 12. 2021 v 12:42Pokud naplníte před svátky, bez problému vydrží. Z mého pohledu je méně náchylný na „zkažení“, než ten pudingový 🙂 Krém se nešlehá, pouze promíchá, je to uvedeno v receptu.
Markéta
1. 12. 2021 v 10:11Tak já letos poprvé pekla stromečky podle původního receptu :), ale protože pistáciové tak i v původním receptu jsem nahradila ořechy pistáciemi 🙂 Jediné co mě překvapilo v původním receptu, že tam není žádný žloutek/vejce. Už se těším až budou naplněné a ochutnám je komplet
Míša Landová
1. 12. 2021 v 12:43Do většiny vánočních těst se vejce nedává 🙂
Iveta
1. 12. 2021 v 10:13Nádherné. Vypadají lépe než stromečky. Bude ještě do Vánoc kupónek do Diana – svět oříšků? Nebo mám objednávat rovnou a nečekat?
Míša Landová
1. 12. 2021 v 12:43Sleva 5% platí stále 🙂 kupon je tady na webu na úvodní straně.
Iveta
1. 12. 2021 v 15:20Děkuji. Já ho ovšem nevidím, možná na PC nebo jiný prohlížeč by pomohl. Ale na tabletu ho nemám vůbec vidět. Jestli to je zařízením nebo tím, že nemám google, ale Firefox, to nemám tušení.
Míša Landová
2. 12. 2021 v 8:09Zobrazuje se na všech zařízeních stejně a nemyslím, že by měl vliv prohlížeč 🙂 slevový kód je MISA5 a zobrazuje se ve čtvercovém banneru Diana 🙂
Iveta
2. 12. 2021 v 12:36Já ho tam opravdu ale nemám. Jediný kupón, co vidím, je pouze u máslových sušenek s rumem a skořicí, ten je ovšem na 10% a nefunguje. Vůbec netuším, v čem můžu mít chybu. Zkusím se někoho zeptat.
martina
1. 12. 2021 v 18:23Dobrý deň,
mám otázku ohľadom počtu kúskov. Napísali ste 50, mysleli ste už spojených 50 ks?
Zvyknem piecť viac druhov vianočného pečiva, ale s menším počtom.
Tak aby som vedela, či mám uvedenú gramáž vydeliť dvoma 🙂
Ďakujem
Martina
Míša Landová
2. 12. 2021 v 8:06Vždy je uvedeno počet hotového cukroví či dezertů, v tomto případě tedy slepených 50 kousků. Nicméně hodně záleží, jak velké vykrajovátko zvolíte 🙂
Bára
2. 12. 2021 v 11:35Dobrý den Míšo,
jakými pistáciemi posypat – solené nebo nesolené?
U nás již každý rok děláme pistáciové stromečky a pistáciové kuličky.
Děkuji. Bára
Míša Landová
2. 12. 2021 v 12:07Já používám nesolené, ale je to asi jedno 🙂
Kateřina
3. 12. 2021 v 21:32Dobrý den, jak prosim pracovat s kakaovym máslem. Jeste jsem o nem neslysela ale viděla jsem ze se prodává také v pecickach. Ty se rozpustí a přidají k čokoládě ? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
4. 12. 2021 v 7:38Ano, kakaové máslo se prodává v peckách nebo v prášku. Přidává se obvykle do rozpuštěné teplé čokolády, mícháním se rozpustí a čokoládu naředí. Ale stačí opravdu jen malé množství.
Lucie
5. 12. 2021 v 10:44Dobrý den Míšo,
moc děkuji za vylepšený recept, zamýšlela jsem původní stromečky také „vytunit“ o 100% pistáciovou pastu, kterou mám již dva týdny zakoupenou:-). Protože peču více dávek, chtěla jsem moc poprosit o info, zda Vámi uvedený krém vyjde cca přesně na těch 50ks, abych věděla z jaké dávky mám připravit a nechybělo mi nebo naopak moc nepřebývalo. Díky a přeji krásný adventní čas.
Míša Landová
5. 12. 2021 v 17:00Počet kusů je orientační, záleží jak velké zvolíte vykrajovátko a jak silné těsto budete válet 🙂
Lucie
5. 12. 2021 v 19:18Moc děkuji, já měla na mysli množství krému na tu jednu dávku. Jestli spotřebujete vše nebo vám zbyde. Chtěla bych dělat z trojité dávky, tak zda i ten krém mám udělat z trojité dávky:-)
Míša Landová
6. 12. 2021 v 9:39Omlouvám se, špatně jsem si přečetla 🙂 i množství krému je orientační, protože ze zkušenosti vím, že každý plní jiným množstvím 🙂 pokud Vám krém zbyde, dá se zamrazit a použít třeba na makronky.
Aneta
9. 12. 2021 v 8:33Hezký předvánoční čas, Míšo.
Moc děkuji za recept. Už jsem si ho přepsala do kuchařky od Vás- už jich tam pár mám a chybí mi tam další prázdné stránky 😀
Byla jsem rychlejší, než jsem dočetla do konce a už jsem si udělala krém.. Co teď s tím? Do mrazáku na těch 10 dní? Nebo stačí lednička? 🙂 jsem trdlo..
Děkuju moc!
Míša Landová
9. 12. 2021 v 16:33Raději zamrazit.
Aneta
10. 12. 2021 v 8:00Děkuju moc a přeji krásné svátky!!
Barbora
9. 12. 2021 v 22:29Dobry den,mohu se zeptat,zda se da krem nahradit jiz hotovym kremem „pistacie a bila cokolada“ od firmy goodie? Nesehnala jsem pistaciovou pastu,tak bych to chtela risknout s timto. Dekuji mnohokrat za Vasi radu s uzasne receptiky.
Míša Landová
10. 12. 2021 v 7:39Zmíněný krém neznám, ale zřejmě se použít dá 🙂
Lenka
10. 12. 2021 v 14:27To musím vyzkoušet, vypadá úžasně. A to jsem chtěla letos upéct jen pár druhů…
Kristýna
14. 12. 2021 v 10:47Dobrý den, Míšo, chystám se vylepšené pistáciové cukroví vyzkoušet a mám dotaz – pokud bych chtěla v ganachi vynechat pistáciovou pastu, je třeba nějak upravit poměry, aby dobře držela? Děkuji!
Míša Landová
14. 12. 2021 v 12:45Pokud pastu vynecháte, tak pistáciové cukroví tak trochu ztrácí smysl 🙂 recept je potřeba si upravit, poměr čokolády a smetany ca. 2:1 v závislosti na použitém druhu bílé čokolády.
Terka
18. 12. 2021 v 17:42Jen k tomu přidám, neměla jsem pastu, tak jsem umixovala pistácie (cca těch 70 g). Je to také výborné.
Jana
15. 12. 2021 v 14:15Míšo, včera upečeno, dobře to chutná i bez krému. Doufám, že budu mít ještě co plnit. Díky Jana
Míša Landová
15. 12. 2021 v 17:13Tak si když tak upečete ještě jednu várku 🙂
Zlatka
15. 12. 2021 v 21:00Dobrý den,
Cukroví vypadá opravdu lákavě. Dnes zkouším dle receptu. Máte zkušenosti s bezlepkovou variantou, ať jen neolizuji prsty.
Děkuji Zlatka
Míša Landová
16. 12. 2021 v 11:53S bezlepkem v tomto případě bohužel zkušenost nemám.
M
17. 12. 2021 v 8:08Dobrý den,
na pečení tohoto cukroví se teprve chystám o víkendu a už se na něho moc těším. Vše, co jsem od paní Míši zatím vyzkoušela, vždy náramně chutnalo. Vanilkové hvězdičky, pistáciové kuličky a linecká kolečka jsem už několikrát pekla pro mého vnoučka, velkého alergika, právě bez pšeničné mouky. Místo ní používám buď asi 2/3 pohankové a 1/3 žitné nebo 1/3 pohankové a k ní trochu žitné, rýžové, mandlové, ovesné, kukuřičné, … Čím víéce druhů, tím se mi zdá lepší. Výsledek byl vždy zdařilý, s kupovou směsí se nadá srovnávat. Snad se podaří i Vám nebo někomu dalšímu a paní Míši moc děkuji za vynikající, podrobně popsané a inspirativní recepty.
Maruška
Míša Landová
17. 12. 2021 v 11:01Maruško, moc děkuji 🙂
Kristýna
16. 12. 2021 v 23:16Proč myslíte, když jsou pistácie v těstu i na posyp? To je snad pořád pistáciové cukroví, no ne? 🙃 Děkuji každopádně za radu!
Pavla
17. 12. 2021 v 14:31Dobrý den, zkoušela jsem poprvé a chuťově jsou excelentní. Při přípravě mě trochu potrápily – nejsem žádná extra pekařka, ale zlobila jsem se s nimi více než s jinými druhy. Připalovaly se mi, lámaly se a náplň byla dost tuhá, i když byla půl dne před plněním venku z lednice. Ve stejné várce jsem dělala lískooříšková kolečka a s těmi všechno šlo o poznání lépe. Nicméně, budu je muset udělat znovu, protože ta chuť je zkrátka neopakovatelná 🙂 snad mi to příště půjde líp.
Míša Landová
17. 12. 2021 v 19:40Tak hlavně že se nakonec povedly a chutnalo 🙂
Terka
18. 12. 2021 v 17:40Dobrý den, Míšo,
prosím o pomoc. Pustila jsem se do tohoto cukroví, dělala jsem stromečky a po naplnění (cca 40 ks) mi zůstalo hodně krému. Asi polovina dávky. Lze tento krém zamrazit? Vzhledem k tomu, jak kvalitní (a drahé) suroviny tam jsou, tak je mi líto jej vyhodit, ale už se mi ani moc nechce péct další dávku nebo makronky. Díky za radu a Vaše recepty! Jsou super.
Terka
18. 12. 2021 v 17:44Už čtu výše v komentářích, že lze mrazit. Takže vyřešeno… Díky a hezké svátky.
Magdaléna
19. 12. 2021 v 22:30Dobrý den,
pistácie máme velmi rádi, ale cukroví jsem z nich ještě nepekla, moc děkuji za recept, chystám se na ně. Mohu se zeptat, jestli i u těchto oříšků platí, že se zvýrazní chuť, pokud je před použitím trošku opražím?
Díky za radu!
Míša Landová
20. 12. 2021 v 7:46Pistácie jsou velmi citlivé na teplotu, v tomto případě bych pražení vynechala.
Eva
22. 12. 2021 v 23:29Moc děkuji za super recept. Cukroví je opravdu top! Chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné dát zbytek pistáciové pasty do mrazáku?
Míša Landová
23. 12. 2021 v 18:52Pasta má obvykle dlouho trvanlivost a není třeba ji mrazit. Ale samozřejmě záleží na výrobci a datu spotřeby.
Jitka
26. 12. 2021 v 16:33Cukroví je fantastické, mělo úspěch. Jednu chybu ale mělo, udělala jsem ho málo 😉
Moc díky za recept, příští rok peču znovu a z větší dávky.
Míša Landová
26. 12. 2021 v 16:49Děkuji 🙂
Helena
28. 12. 2021 v 10:49Dobrý deň vďaka za recept a teším sa na dslsie ale neviem prečo mi popraskala poleva
Míša Landová
28. 12. 2021 v 11:33Na vině může být druh čokolády nebo byla použila ještě teplá.
Michaela
3. 2. 2022 v 22:13Dobrý den paní Míšo,
Prosím kolik mám dát na polevu kakaového másla v pecickach??? Vy používáte v prášku, ale já mám pecičky. Je to stejný poměr nebo jiný? Je nějaký návod k použití k těmto pecickam…teprve s nimi začínám.
Cukroví je mňamka, už mi chybí jen poleva 😉
Děkuji pěkně.
Michaela
Míša Landová
4. 2. 2022 v 8:23Přesnou váhu Vám bohužel neřeknu, dávám vždy od oka, ať už prášek či pecičky. Přidávám po malých kouskách postupně, až začne poleva řídnout. Stačí opravdu málo, zkusila bych tu lžičku 🙂
Kateřina
7. 12. 2022 v 11:43Dobrý den, prosím kolik mam použít čokolády pokud nemám Velvet ale callebaut W2 28% ? Děkuji 😊
Míša Landová
8. 12. 2022 v 12:20Na krém by mohlo stačit 200 gramů, jen bude nepatrně sladší …
Jana
8. 12. 2022 v 15:48Míšo, jaké pistácie používáte? Předpokládám, že nesolené, ale mají být i nepražené? Na webech jsem našla nesolené jen natural, tedy nepražené a ze zkušenosti vím, že například nepražené arašídy nám vůbec nechutnají. Děkuji za odpověď Jana
Míša Landová
8. 12. 2022 v 16:49Já používám pistáciovou mouku, resp. už namleté pistácie, případně si melu pistácie, které kupuju bez šlupek a upřímně, nestudovala jsem, jestli jsou pražené či nikoliv 🙂
Nejsem si jistá, ale nepražené arašídy by se podle mě ani moc neměly jíst, jsou určeny na další zpracování 🙂
Jana
9. 12. 2022 v 12:47Děkuji.
Jirka
18. 12. 2022 v 17:18My používáme nepražené pistácie a jsou skvělé.
Vendula
27. 12. 2022 v 17:46Dobrý den,
Zkoušela jsem letos tento Váš recept a musím říct, že žádné jiné cukroví, co jsem letos pekla nezmizelo, tak rychle jako toto pistáciové. Jediná věc co se mi moc nepodařila byl krém, měla jsem ho moc hustý a nešel nanést zdobičkou. Chtěla bych poděkovat za vynikající recept. S dovolením si ho uložím do své sbírky receptů.
Míša Landová
28. 12. 2022 v 11:48Tak to jsem moc ráda, děkuji 🙂 příště zkuste nechat krém chvíli při pokojové teplotě, než s ním budete zdobit.
Vendula
5. 1. 2023 v 16:46Dobrý den,
myslíte, že je tento krém vhodný i na zdobení cupcakes ?
Děkuji 🙂
Míša Landová
6. 1. 2023 v 11:34Na cupcakes bych volila spíše šlehanou čokoládovou ganache, recept najdete např. u příspěvku Křupavé větrníčky s višněmi a pistáciovým krémem
Jana
2. 2. 2023 v 21:47Míšo, prosím, toho másla na krém opravdu jen 20 g, ty pistacie solené nebo nesolené ? Děkuji za odp.
Míša Landová
3. 2. 2023 v 10:15Není to máslový krém, ale ganache, proto jen tak málo másla 🙂 používám pistáciovou mouku a ta je určitě nesolená.
Jana
3. 2. 2023 v 22:01Děkuji❤️🙂 máte krásné úplně všechno ❤️👍
Dagmar
17. 11. 2023 v 16:58Dobrý den,
mohu kakaové máslo v čokoládové polevě vynechat, nebo nahradit jinou surovinou, třema máslem.
Míša Landová
17. 11. 2023 v 18:13Kakaové máslo nejde dost dobře nahradit a určitě ne máslem, pokud chcete, aby poleva ztuhla. Alternativou je kokosový tuk.
Dagmar
26. 11. 2023 v 18:25Dobrý den, mohu se ještě zeptat na bílou čokoládu Callebaut Velvet . V Dianě svět oříšků mají jen 2,5 kg balení a ani jinde jsem nenašla menší balení, počítám tak 500g. Dá se tedy nahradit jinou čokoládou. Děkuji
Míša Landová
26. 11. 2023 v 19:14Ano, můžete použít bílou od Belcolade 31% nebo 34%, v 500 g balení pořídíte např. na LK store.
Anna
17. 6. 2024 v 11:22Míšo, prosím, když píšete těsně před svátky a zároveň aby se rozlezeli, budou 4 dny stačit? A uchovávání musí být v lednici? Děkuji
Míša Landová
19. 6. 2024 v 8:23Ano, to by mělo na rozležení stačit. Lednice nebo chladnější místnost.
Monika
10. 10. 2024 v 12:33Dobrý den, děkuji za Vaše úžasné recepty.Ráda bych se pustila do pistáciového dortu z vašich receptů.
Do korpusu bych dala také pistáciové ořechy misto vlašských a ráda bych krém z pistáciové pasty.Dotaz tedy zní 😊- lze použít z tohoto receptu na vánoční cukroví?
Míša Landová
11. 10. 2024 v 8:06Do dortu je vhodnější tzv. šlehaná ganache. Tato v cukroví je sladší a hlavně hutnější. Recept na tu šlehanou najdete např. u příspěvku Pistáciové roládky s malinovým želé 🙂
Monika
15. 10. 2024 v 9:09Děkuji moc 😊
Simona
13. 11. 2024 v 21:55Dobrý večer. Mám dotaz, snažím se najít recept na pistáciový krém. Ale bez čokolády. Syn má alergii. Prosím o radu. Moc děkuji Simona.
Míša Landová
14. 11. 2024 v 20:50Mrkněte na recept Pistáciové stromečky, tam je máslový krém 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5